dijous, 13 de juny del 2013

el lli a juliette

 
El lli (Linium usitatissimum) és una planta herbàcia de la família de les llinasses. El trobem en una flor blava i aprofitem el seu tall per confeccionar tela. La seva llavor anomenada llinosa, s’utilitza per extreure farina i oli.

El podem consumir com a complement dietètic alternatiu als medicaments, per millorar l’estrenyiment i símptomes associats a aquest, com la distensió i dolors abdominals.

Aquesta malaltia afecta a un 20% de la población, sobretot en dones i persones grans. Les causes que provoquen l’estrenyiment són molt diverses i van des de la falta de fibra dietètica, la predisposició genètica, motilitat lenta de l’intestí gruixut, debilitat dels músculs de la paret abdominal, edat, malalties o trastorns del tracte digestiu com el còlon irritable, les fissures i las hemorroides.

Us recomanem posar en remull unes llavors de llinosa durant tota la nit. El fet de mantenir la llinosa en contacte amb aigua durant unes 8 hores permetrà que l’aigua extregui la fibra soluble de la llavor formant un gel. Aquesta barreja de fibra soluble en aigua i de fibra insoluble pertanyent a la llavor, s’ha de prendre en dejuni. Com hem dit la fibra soluble esdevé viscosa amb el contacte amb l’aigua i forma gels que augmentaran el pes de les femtes, obtenint un increment en el trànsit intestinal. (La fibra insoluble té la capacitat d’estimular el moviment dels músculs intestinals i accelerar el trànsit).

Si la consistència de la mescla no us acaba d’agradar podeu ingerir dues cullerades de llinosa amb dos gots d’aigua  abans d’anar a dormir o en dejuni.

A més, és essencial seguir les bases d’una dieta equilibrada i variada, en la qual es recomana consumir entre 25 i 30 gr. de fibra al dia. Per tal d’ingerir aquesta quantitat és indispensable menjar cinc racions de fruites i verdures al dia, de les quals tres han de ser de fruites i dues de verdures. Els farinacis (pa, bastonets, cereals d’esmorzar, galetes, arròs i pasta) és important que siguin integrals. També haurem de menjar de tres a quatre racions de llegums a la setmana. Els fruits secs i les fruites dessecades són molt útils, ja que concentren molta quantitat de fibra en poc volum, però haurem de vigilar degut al seu alt valor calòric.

A juliette podeu trobar preparats de llinosa marró per posar a les amanides o iogurts, a més de prendre-les directament.
 
La majoria dels nostres pans porten una quantitat de farina integral significativa, que ens ajudarà a pal·liar aquesta malaltia. En concret, trobarem el xusco Paco Pérez, que conté llavors de llinosa marró i sèsam a la sola. El xusco i motlle de cereals, la by Xevi Ramon i la co(k) 6 grains, que porten llinosa marró i daurada en la seva mescla de grans.

A cuidar-se!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada